Zelfbeeld

Stilstaan bij: wie ben ik ? Kan ik mijn zelfbeeld veranderen?

Leven met fibromyalgie betekent dat we een nieuw zelfbeeld ontwikkelen en daarmee verder door het leven moeten gaan. Nu dit klinkt vrij drastisch: hoe kan ik mijn zelfbeeld nu gaan veranderen, na al die jaren? Juist dat is zo, maar hoe het nieuwe zelfbeeld er gaat uitzien dat staat niet vast, maar het zal wel gelijkenissen hebben met wie je altijd bent geweest.

Wanneer je in het leven altijd positief tegenover moeilijke situaties hebt gestaan, zal dit misschien niet veranderen hoe je nu in de toekomst staat. Nu we moeten eerlijk zijn en aanvaarden dat fibromyalgie, het verlies van gezondheid  in de eerste plaats een negatief zelfbeeld geeft en dit is dan ook heel normaal.Wat er ook vaak komt bij kijken is dat je zelfvertrouwen een zware klap krijgt. Hoe moet het verder met een lichaam dat niet meer mee kan op een niveau dat wij graag zouden willen?

Het is dan ook pas wanneer we hier mee geconfronteerd worden dat er onzekerheid, zelfs angst ontstaat. Hoe moet het nu verder met een lichaam dat niet te vertrouwen is, hoe moeten we ons zelfbeeld weer opkrikken en dat nieuwe zelfbeeld kunnen gaan aanvaarden?
Hoe kunnen we in de maatschappij nog iets betekenen of nog eerder hoe kunnen we iemand zijn in ons gezin, als partner, dochter van.. en onze kinderen, die nog zoveel te leren hebben.

Vaak zitten we zelf nog in een rouwproces. Een chronische aandoening brengt een rouwproces met zich mee en mijn ervaring is dat je deze stappen van het rouwproces moeten doorstaan. Om zo verder in het leven te gaan met zoals ik het graag zeg: een nieuwe ik. Maar op een manier dat alles terug draaglijk wordt je eigen zelfbeeld, vertrouwen en angsten in het leven. Dan denk ik dat de positieve kracht naar boven komt, als je die vroeger had zal die zeker je nu ook vooruit helpen. Als je zover bent dat je de stappen van je rouwproces hebt doorstaan (hier zal ik ook wat uitleg geven in een thema), zal je ontdekken dat “je nieuwe ik” niet negatief hoeft te zijn. Je nieuwe levensstijl heeft zeker positieve kanten, alleen hebben we die nooit willen zien. Wij weten wat voor een sneltrein we in het leven waren en nu nemen we een trein die ons iedere dag even doet stilstaan wie we zijn. Hoe kunnen we onze dag indelen zodat we met een voldaan aangenaam gevoel naar ons bed kunnen gaan?

Wanneer je bewust wordt van de beperkingen die je hebt zijn er positieve ervaringen die ontstaan wat dan ook een positief zelfbeeld meebrengt.Voor mij was de volgende spreuk de start van een andere manier van leven. “Wanneer je in het leven van richting wil veranderen, moet je eerst stilstaan”, als daar geen waarheid in zit? Door dit te leren in een crisisperiode was ik op weg naar verandering, maar geloof me dit heeft zijn tijd gevraagd.
Door juist thuis te zijn (dat bedoel ik met een negatieve situatie om te buigen naar een positieve) gedwongen in die periode kwam er tijd vrij om mijn horizon te gaan verkennen.  Ieder onderwerp dat voor mij iets zou kunnen betekenen in mijn proces heb ik getracht te lezen, te begrijpen. Weet wel dat dit ook met ups en downs ging, maar hoe meer de maanden voorbij gingen hoe meer ik, beetje per beetje inzicht te krijgen in: fibromylagie.

Wat ik geleerd had was dat mijn zelfbeeld, hoe ik mijzelf zag een verandering moest ondergaan.
voordien zei ik  vaak: ik ben een fibromyalgiepatiënt. Wel ik wil mijzelf daar geen identiteit aan geven, ik ben Linda en heb fibromyalgie, klinkt dit niet anders?

Ik wil altijd Linda blijven en op deze manier bepaalt fibromyalgie niet helemaal mijn leven. Ik wil toch een zekere zelfcontrole daarop hebben, hoe moeilijk het soms is. Maar zo zie je dat mijn zelfbeeld een andere wending heeft gekregen, niet slechter maar anders en kijk op een andere manier tegenover het leven aan.

Het proces van leven met beperkingen heeft tijd nodig en gebeurt vooral met vallen opstaan.Wanneer je over je grenzen gaat zal je hiervoor een prijs betalen, die achteraf gezien het niet waard waren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s