Zelfzorg

Zelfzorg, zo eenvoudig, maar soms zo moeilijk om het ook te doen. 

Voor mij is dit de basis van een volwaardig gezond bestaan. Zorgen voor jezelf, het woord zegt het, het is maar de vraag of we dit wel doen? Mijn ervaring leert dat mensen met fibromyalgie niet zo goed voor zichzelf zorgen, wel voor een ander zeer zeker.Ik denk dat ik in naam van vele mensen met fibromyalgie mag spreken, dat dit vaak zo geweest is.

Daarom dat ik graag spreek over een: gezond egoïsme. Laat dat nu net een woord zijn dat ons vreemd in de oren klinkt, daarom dat ik er gezond bijplaats.  Pas als je leert om goed voor jezelf te zorgen , kan je anderen helpen zonder jezelf hierin te verliezen.

Al de mensen die ik ontmoet heb met fibromyalgie waren op een destructieve manier bezig met hun leven, wat natuurlijk zijn gevolgen heeft op lange termijn.Er is momenteel geen wetenschappelijke verklaring voor te vinden, dat wie teveel voor anderen doet en zichzelf wegcijfert vroeg of laat de prijs betaalt. Waarom kunnen anderen dit wel hun hele leven lang en sommigen dan weer niet?

Nu wat ik zeker geleerd heb in de loop der jaren is dat we in het “waarom” geen energie moeten steken, wetende dat onze energie al zo kostbaar is en we hem dus niet mogen verspillen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s