Vermoeidheid

Mijn spieren verzwakten, alles deed pijn bij elke beweging die ik maakte, waarom zou ik dus in beweging blijven? Volledig uitgeput bracht ik mijn dagen door, alleenstaande moeder voor 2 kinderen zorgen, wat een opgave. Laat me zeggen dat ik met mijn laatste kracht ik dacht “zo kan het niet verder” en ben gestart met therapie te volgen alles soorten, op zowel psychisch vlak als fysisch. Jaren heb ik erover gedaan. Met ups en downs, maar met resultaat.

Ik zou een aantal tips willen geven, niet te veel uitleg,  want ik weet dat voor velen, te veel lezen ook vermoeiend is. Misschien dat sommige tips echt miniem lijken maar voor mij hebben ze een positief effect, waardoor mijn energieloze dag toch iets vlotter verloopt.

  • Maak een schema op voor je dag, maar heel belangrijk pauzeren hoort erbij, ook al heb je die dag meer energie bv ik stofzuig mijn hele living en dan rust ik d.w.z niets doen gewoon gaan liggen en rusten, je ogen open of gesloten.Dan zal ik mijn living met nat doen, soms grondig soms oppervlakkig. Dit is wel het maximum dat ik doe op één dag, nog eten maken en verder ontspanning. Ja ik durf te zeggen dat ik op een dag meer ontspanning neem dan huishoudelijk werk. Wat je doet is voor ieder verschillend maar mag geen belasting zijn.
  • Verdeel zo je werk over heel de week, rekening houdend of je partner en/of kinderen thuis zijn. Hou minstens twee dagen vrij voor je “jokerdagen” zo noem ik ze , voor die dagen dat het je bijna niet lukt om iets te doen. Voor mij was het in het begin heel lastig met zoveel structuur en planning te leren leven.
  • Doseren!!! Zelfs al heb je een goede dag, neem op tijd rust ook al kan je die dag “bergen” verzetten, niet doen doseer je energie, de dag nadien kan je dan weer aan de slag. Je moet onze energie vergelijken met een Duracelbatterij , die van ons is er één van de witte producten, dus zuinig omspringen met je energie.
  • Wat dan te doen als je opstaat en voelt dit is weer zo’n dag, geen energie. Gebruik je joker, doe het rustig aan die dag, geen grote taken, misschien iets uit de diepvries om te eten. Maar wat je zeker niet mag doen, is de hele dag blijven liggen, dan gaat je lichaam te weinig zuurstof krijgen in de spieren en dan krijg je pijn! Zo gaat je vermoeidheid alleen maar toenemen en volgt er denkelijk ook een slechte nacht.Probeer al gewoon structuur in je eetmomenten te respecteren. Ook al ben je moe, ontbijt is belangrijk sla geen maaltijden over. Eet geen snelle suikers want nadien moet je lichaam zoveel energie verbruiken om de suikers af te breken. Beweeg al is het minimaal 웃, ik ga bv een paar keer naar beneden met de trap, ik heb geen lift, kijken of er post is. Als ik mijn tanden poetst doe ik een aantal been bewegingen, of zelfs in de zetel arm-en beenbewegingen.
    Ik denk te mogen zeggen als we de hele dag blijven liggen er niets positiefs aan is, wetende dat we de hele dag niets van beweging hebben gehad, emotioneel is dit zwaar te dragen.
  • Door heel bewust aandacht te gaan besteden aan je grenzen, kan je de cirkel doorbreken van eindeloos moe zijn en zo je conditie weer gaan opbouwen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s