Pijn

Als ik pijn in geef in google krijg ik 13 600 000 resultaten te zien, als ik chronische pijn ingeef  355 000. Ik denk dat je daar wel even zoet mee bent. Daarnaast komt er nog bij dat veel websites een commercieel kantje hebben. Of meer nog: zij beweren het middel tegen pijn te hebben gevonden. Op deze pagina ga ik trachten een samenvatting te schrijven wat ik voor mij belangrijk vind en… ik wil jullie niets verkopen. Ik ga me dus beperken tot de chronische pijn, omdat dit de grootste klacht is als je fibromyalgie hebt.

Pijn is een subjectieve gewaarwording, heel eenvoudig: iedereen ervaart pijn anders. Het is een onaangenaam gevoel en een emotionele ervaring. Hetgeen wat de persoon zegt dat het is, dat is het dat ook. Niemand anders kan voor jou je pijnscore bepalen, ook geen dokter. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat bv. 100 mensen hetzelfde letsel hebben, iedereen een eigen ervaring, een eigen pijnscore zal aan geven. Waarom is dit zo? Er zijn meerdere redenen die ervoor zorgen dat je beleving van pijn anders is voor jou, dan voor iemand anders.

Onze gedachten over pijn zijn verschillend, net zoals onze emotionele beleving daarbij. Zo ben ik uiteindelijk tot 10 vragen gekomen. Nu probeer ik over elke vraag na te denken en wat ik eventueel kan verbeteren zodat mijn beleving van pijn anders wordt.

  1. Wat werd er verteld aan jou, toen je pijn had, terwijl je nog een kind was?
  2. Heb jij geleerd om met pijn om te gaan, kon je erover praten?
  3. Hoe sta jij tegenover pijn, je emoties?
  4. Heb je veel stress?
  5. Wat weet je over pijn, heb je voldoende informatie erover gekregen?
  6. Wat doe je als je pijn hebt, gebruik je medicatie?
  7. Ben je in therapie, revalidatie om je pijn te verminderen?
  8. Heb je de pijn aanvaard?
  9. Wanneer heb je het meeste pijn?
  10. Hoe heb je leren leven met pijn?

Tot zover mijn pagina over pijn. Het vervolg hierop zijn mijn bevindingen over deze 10 vragen. Ik zal hierover jullie op de hoogte houden in een blog. Dit vraagt zeker tijd en energie, maar ik heb leren doseren. Wanneer ik een aantal betere dagen heb kan ik mij beter concentreren en werken aan mijn antwoorden op deze vragen. Ik hoop dat deze vragen alvast een uitdaging zijn om er eens bij stil te staan wat pijn met jullie doet.

Ik hoop reacties te krijgen hoe jullie omgaan met pijn.

Een gedachte over “Pijn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s