Tijd voor verandering

“Wanneer je in het leven van richting wil veranderen, moet je eerst stilstaan”

Dit is één van mijn favoriete quotes (de auteur kan helaas ik niet meer terugvinden). Doorheen de jaren heb ik verschillende therapieën gevolgd, één daarvan heeft me geleerd om stil te staan bij mezelf. Voordien heb ik daartoe nooit de kans gekregen of had ik ze niet genomen als ik het wel kon doen. Mijn leven is soms zo druk en chaotisch geweest dat ik altijd maar moest voortdoen, herkenbaar voor jullie? In onze westerse maatschappij worden we geleefd en als je geen aandacht besteed aan momenten van rust en stilte loopt het vroeg of laat fout. Bij mij is het fout gelopen, met een complete crash in mei 2008. Hierover kan je lezen bij personal.

Stilstaan, het lijkt zo eenvoudig maar dat is het allesbehalve. Ik ben als het ware in confrontatie gegaan met mijzelf. Gedurende een 6 tal jaren (waarvan vaak één keer per week) gesprekken te hebben gehad met een psycholoog. Voor het eerst in mijn leven hoorde ik mijn eigen levensverhaal. Dit klinkt misschien vreemd om dit zo te zeggen. Voordien had ik nooit over mijn leven gepraat met iemand, of enkel maar oppervlakkig.

Het was met momenten een eenzame weg om te bewandelen, juist omdat je stilstaat en je enkel met jezelf in verbinding staat. Je moet jezelf toelaten, om jezelf te leren begrijpen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik niet leefde, maar geleefd werd. Je moet je gevoelens, emoties een plaats leren te geven in je leven. Je moet durven de stap zetten om enkel en alleen tijd vrij te maken voor jezelf en voor niemand anders.

Je mag je niet afvragen wat anderen hierover zouden denken. Trouwens hoe kunnen anderen je begrijpen als je nog niet eens jezelf begrijpt? Dit klinkt vrij egoïstisch, maar we weten toch allemaal dat je eerst voor jezelf moet zorgen, voor je iemand anders kan helpen. Als je het niet doet dan ben je destructief bezig met je leven, dit met alle gevolgen, die velen onder ons wel kennen. Dat was nu juist wat ik al die jaren andersom had gedaan, ik had eerst en voornamelijk voor anderen gezorgd.

Het beleven van het stilstaan, iedere keer opnieuw die confrontatie met jezelf. Stilte: wij zijn zo bang voor de stilte in het leven. Door aandacht hiervoor te hebben, heb ik geleerd te genieten van de stilte. Nu kon ik verder. Neem hiervoor je tijd, het vraagt veel van jezelf. Het is een proces van vallen en opstaan, waarin het vallen echt wel pijn doet. Blijf eraan denken dat je mag vallen en dat je kan opstaan wanneer jij het wil. Zo krijgt je omgeving de kans om jouw opnieuw te leren kennen en aanvaarden zoals je nu bent.

Nu kan ik verder, wetende dat ik altijd kan stilstaan wanneer ik maar wil en hoe ik het wil.Ik heb vooral leren leven in het Nu Moment, hierover heb ik al een blog geschreven, kijk even bij mijn categorieën voor alle berichten hieromtrent: Nu moment. Moet je wachten om stil te staan tot je 50 bent? Absoluut niet, een goede tip: doe het vandaag nog als je kan.

bron

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover, het zou fijn zijn om een reactie van jullie te lezen.

2 gedachten over “Tijd voor verandering”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s