Gewoontes doorbreken

Om onze gewoontes te doorbreken moet men door de  cirkel  van onze gedachten kunnen gaan.Ik zal trachten dit uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.
Een dag uit mijn leven, vroeg opgestaan om 6 u 15. Ik maak mij klaar om naar mijn vrijwilligerswerk te gaan.  Al snel voel ik: dit is een dag waar mijn energie is weggebleven. Mijn gedachten daarbij waren negatief: hoe ga ik de dag weer doorbrengen, misschien moet ik toch maar afbellen?  Het lukt mij niet om mij klaar te maken.
Ik denk bij mijzelf: Linda, ze verwachten je daar en mijn engagement bij mijn vrijwilligerswerk neem ik serieus. Het team rekent erop dat ik er zal zijn, ik maak me klaar. Nu moet ik nog twee bussen nemen, gelukkig  nog rustig op de bus. Nu daar aangekomen heb ik nog een half uurtje tijd om iets te eten en een lekkere koffie te drinken. Het is een palliatieve eenheid met 9 kamers dus wordt er altijd eerst overdracht gedaan over de patiënten hun toestand. Dan verloopt de ochtend nog even rustig, nadien begint de verzorging en ben ik al snel met mijn gedachten bij de patiënten en niet meer bij mijzelf. De tijd vliegt voorbij en voor ik het goed en wel besef kan ik nog een tasje soep eten en heb gedaan om 13 u.
Op welke manier heb ik die dag ervaren? Hij was slecht gestart en dacht eraan om te bellen, dat ik niet zou kunnen komen. Het verloop is dus anders gegaan en hier is een verklaring voor.

  • Wanneer ik op het werk was gekomen ging mijn aandacht: “mijn gedachten“, naar anderen. Dit vooral door verandering van de context, de omgeving.
  • Mijn gevoel kreeg hierdoor “onbewust” een andere wending, van negatief naar positief.
  • Mijn gedrag is hier ook totaal veranderd. Anders had ik hervallen in een gewoonte van te gaan rusten “als ik moe ben”.

Zo zie je dat we onze gewoontes kunnen doorbreken als we aandacht hebben voor onze gedachten. Dan zijn er nog ander factoren, zoals, context, gevoel en gedrag van belang. Die zorgen ervoor dat we een gewoonte die misschien toch een negatieve gedachte had, kunnen omkeren naar een positieve gedachte.

Dit voorbeeld dat ik aanhaalde was er één waar ik me nog niet bewust was van mijn bepaalde gewoontes. Ik ben me hiervan bewust geworden, door een onderdeel van een therapie die ik gevolgd heb. Het was een psycholoog die ons deze verklaring gaf, waar ik hem dankbaar voor ben. Mijn grote les hieruit is: we kunnen onze gedachten sturen en op een andere manier gaan nadenken. Bewust omgaan hoe we een bepaalde moeilijke situatie kunnen aanpakken.

Tot zover mijn ervaring die ik niet voor mijzelf wou houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s