Gewoontes

Als ik denk aan gewoontes, dan is er zo eentje dat bij mij doorheen de jaren sterk is veranderd.
Communicatie, dit is een een manier om onze gedachten, gewoontes, mening over te brengen.
Voor mij is dit een hele belangrijke factor in mijn leven, meer nog ik heb daar mij beroepsmatig in verdiept en geloof erin wanneer je tracht om open te staan voor een eerlijke communicatie je duidelijkheid schept voor beide partijen.

Wat antwoord jij als men je de vraag stelt”hoe gaat het met je?” Het is eerst en vooral een vraag die men uit beleefdheid, uit gewoonte stelt. Nu ik denk dat velen onder ons antwoorden”het gaat, ça va”. Nu ik deed dit vroeger ook en dan was de communicatie ook vaak afgelopen.De mensen zijn gewoon blij dat je dit antwoord geeft, stel je eens voor dat je zou zeggen”slecht”! Dan heb je twee mogelijkheden het gesprek is afgerond, of de persoon gaat verder vragen.
Dus nu antwoord ik in alle eerlijkheid en als het slecht of minder goed gaat zal ik dit ook zeggen, maar ook zeg ik erbij momenteel….
De ervaring heeft mij geleerd dat met dit antwoord de mensen vaak niet goed weten wat ze verder moeten zeggen. maar zo geef ik de mensen geen vertekend beeld van hoe ik mij op dat moment voel, wat anders voor onbegrip kan zorgen en zo weer misverstanden creëren.

Het is juist omdat onze toestand zo vaak veranderd dat ik verkies om duidelijkheid te geven en het Nu-moment aangeef. Want vandaag kan het goed gaan en zie je mij winkelen, maar als de dag erna een vriendin vraagt om iets te gaan doen en ze mij gezien heeft de dag ervoor verwacht zij niet om een neen te krijgen, nietwaar?
Dit is misschien een hele eenvoudige gewoonte, maar ik heb deze al vaak verteld tegen lotgenoten en zij hebben daar positieve ervaringen mee.Ik hoop dat als jullie deze gewoonte veranderen en er positieve ervaringen mee hebben ze mij eens laten weten.

Over het Nu-moment ga ik een apart thema maken want dit is echt een belangrijk moment om jullie mee te geven.

Tot de volgende

Linda

5 gedachten over “Gewoontes”

 1. Hoi Linda!
  Afgelopen november de diagnose fibro gekregen en ben nog enorm zoekende hoe ik met deze nieuwe vriend door het leven moet gaan. Via mijn praktijkondersteunder GGZ ben ik bij jouw blog gekomen. Bedankt voor je tips, trics en informatie. Momenteel ben ik bezig met een schriftje om dingen voor mezelf helder te krijgen, te sparren met mezelf of korte verslagen van mijn afspraken her en der in op te schrijven. Zojuist heb ik mezelf de tip opgeschreven van jouw ‘momenteel voel ik me….’ of ‘nu voel ik me…’ . Worstelde hier in het verleden mee; ik voel me niet goed, maar heb ook niet altijd zin om alles toe te lichten. Ik denk met jouw tip ik hiermee in ieder geval 1 worsteling kan overwinnen. Bedankt en blijf vooral schrijven. Een nieuwe volger heb je er bij !

  Liked by 1 persoon

  1. Hey Imke ik vind het fijn dat jij mijn blog hebt ontdekt. Ik heb een jaar niet geschreven maar ben van plan terug te starten. Dan zal je ook kunnen lezen van mijn break van een jaar. Ik zou je uitvoerig willen antwoorden en zal dit weekend daar tijd voor hebben. Tot dan Warme groet Linda

   Like

 2. Hey Imke
  Met vertraging (sorry daarvoor) zou ik nog even willen toelichten op je reactie. Het zal voor jou een emotioneel zware periode zijn geweest met de diagnose van fibromyalgie. Anderzijds een kleine opluchting, je weet nu wat er met je lichaam aan de hand is. Soms zal het uiteraard een kleine troost zijn als je in een dieptepunt zit met je pijn en of vermoeidheid. Nu ik hoop dat je met het lezen van mijn blog je bepaalde aspecten kan gebruiken voor de kwaliteit van je leven te verbeteren; Ik weet niet of je nog werkt dan zal het zeker belangrijk zijn dat je goed luistert naar je lichaam. Ikzelf ben nu in mei van dit jaar 10 jaar thuis van werken en het zit er ook niet in. Toch kan ik spreken van kwaliteit van leven, maar dit is vooral kwestie van: hoe deel ik mijn dag in. Bewaak ik mijn grenzen?. Zoals je kan lezen in mijn nieuw artikel heb ik dat duidelijk niet gedaan het afgelopen jaar en dan bots je. Gelukkig weet ik nu zelf hoe weer een evenwicht te krijgen in mijn leven. Ik las dat je dingen opschreef, Mijn raad blijven doen. Ik heb de afgelopen jaren voor de blog geschreven, maar ook daarbuiten schrijf ik regelmatig in mijn schriftjes en boekjes.
  als je een vraag hebt mag je me altijd contacteren via de blog of via email.

  Succes met je zoektocht en blijven erin geloven dat het je zal lukken.
  gr Linda

  Like

  1. Bedankt voor je persoonlijke reactie.
   Momenteel zit ik voor 100% in de ziektewet. Ik ben (was?) Verpleegkundige in de wijk maar er wordt al vanuit verschillende disciplines aangegeven dat dit te zwaar is voor mij, ook al ben ik ingeschreven op een revalidatietraject (Medinello, fibro16) en weten we niet hoe ik erna “zal zijn”. Het kan er bij mij maar moeilijk in dat ik op zoek zal moeten naar wat anders, maar zie wel de beren op de weg.
   Gezien er een lange wachttijd staat tot de start van fibro16 heeft de poh ggz me doorgestuurd naar een psycholoog omdat ze bang is dat ik anders in een depressie raak voordat mijn traject start….

   Liked by 1 persoon

   1. Hey Imke, het belangrijkste voor jou nu is dat je iets moet doen wat je gedachten kan verzetten. Zonder je lichaam te zwaar te belasten. Gewoon iets doen wat je graag doet dat kan van alles zijn, iets dat jij graag doet. Ik weet uit ondervinding als ik bv mijn vrijwilligerswerk doe ik toch die uren mijzelf even kan vergeten, mijn pijn en vermoeidheid. Je mag dit nl niet te lang doen. Wanneer je nadien voldoende rust en je lichaam verzorgt is dat ok. Ik denk erover om rond dit onderwerp een artikel te schrijven. Sterkte en niet opgeven. Gr Linda

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s