Levensstijl, Sporten, zelfzorg

Een dag uit mijn leven met fibromyalgie: dag 4

Zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorig artikel ben ik dus gestart met fitness om mijn conditie te verbeteren en om in mijn slappe spieren weer wat kracht in te krijgen.
We zijn nu bijna 2 maanden verder en ik kan je zeggen, ‘nog steeds in de running’ 🙂
Hoe het in die periode is verlopen kan je hieronder lezen.Ik had me voorgenomen om 3 keer in de week te gaan. Dat is mij gelukt buiten een keer dat ik echt niet kon gaan door zware maagpijn. Gelukkig is dit weer weggegaan zoals bij fibro wel vaker voorkomt. Ik had je geschreven over extreme vermoeidheid die ik toch na bijna elke fitnessbezoek had, vooral de dag nadien was zwaar om te dragen. Ik dacht bij mijzelf, dit kan toch niet zo blijven. Mijn week bestond uit 3 keer in de week naar de fitness, dan een dag om te bekomen en een dag vrijwilligerswerk. Dus de dagen van de fitness had ik meestal energie om het huishouden te doen en om dan vooral in de vooravond te gaan sporten. Ik had het gevoel dat ik buiten de fitness niet echt tijd, maar vooral energie had om iets ontspannend te doen.

Hoe gaat het vandaag 9 mei na bijna 2 maanden te gaan fitnessen? De eerste weken had ik mij vooral gericht op cardio-training. Ik ben blijven werken aan mijn conditie ongeveer 50″ per training verdeeld over 4 toestellen. De extreme vermoeidheid van de eerste weken minderde. Maar naar mijn gevoel waren mijn spieren echt heel zwak. Het beste wat ik kon doen was raad vragen aan de instructeurs ze helpen je echt wel als je het vraagt. Zo ben ik dan gestart met mijn eerste krachtoefeningen. Wat een uitdaging! Een lichaam met fibro uitdagen om je spieren te gaan gebruiken met gewichten. Nu niet denken dat ik zou gaan powerlifting doen, neen dan mag je me wel gek verklaren (al doe ik soms wel zo 🙂 ).

weightlifter-emoticon-tekening_csp5002709

Bron foto: Can Stock Photo

Krachtoefeningen zijn bewegingen van een bepaalde spiergroep aan een toestel dat gewichten heeft, gaande van geen gewicht en dan iedere keer verhoging van 5 kilo tot zelfs 100 kg. Je kan zelf beslissen welk toestel je gaat gebruiken, er staat altijd met een tekening op welke spieren je kracht gaat zetten. Iedere keer ik een nieuw toestel wil proberen vraag ik uitleg over het toestel, heel belangrijk doe dit niet op je eentje. Dit ging vrij goed tot mijn grote verbazing. Mijn schema was dus 50″ cardio en dan krachtoefeningen erbij doen, na een aantal weken werd dit ook weer zwaar. Dan maar even de hulp vragen van een instructeur en alles eens overlopen.

Voor mij is het belangrijk dat ik kan zien of er resultaat zou zijn na die weken van trainen. Dus toen heb ik me weer laten wegen op 28 april, 7 weken na de start, dan krijg je ook je resultaten van vetgehalte en spiermassa. En ja  hoor er is resultaat! Mijn gewicht is 64 kg dus ongeveer 2 kg minder, het vetgehalte 1 kg verminderd en spiermassa lichtjes toegenomen. De instructeur heeft dan wat uitleg gegeven over hoe ik verder zou moeten werken en ook over de voeding, calorieën maar vooral het eiwitverbruik. Ik geef je eerst wat uitleg over het trainen zelf. Hij stelde voor eerst de krachtoefeningen te doen en dan de cardio. Op deze manier ben je je energie nog niet kwijt en kan je de spieren eerst laten werken op kracht. Dan de cardio maar niet meer zo lang, gewoon korter ieder toestel maar intensiever, de weerstand verhogen. Het resultaat is er echt wel, ik doe mijn krachtoefeningen nu ook intensiever en als ik dan cardio doe voel ik dat met meer weerstand het mij lukt om intensiever te trainen.

Ik heb nu nog steeds dagen dat ik zwaar vermoeid ben maar dat is logisch he: FIBRO zorgt er wel voor. Met de pijn ga ik eerlijk zijn, OMG soms echt meer spierpijn zelfs spieren die pijn doen dat ik niet wist dat daar ook spieren zaten 🙂 .Ik neem op zware dagen tramadol 50 mg tot 2 per dag en sommige dagen niets. Ik kan nog niet zeggen dat ik het nu allemaal juist doe, maar ik voel me meestal wel goed als ik daar ben. Ik zie dan iedereen bezig zijn met sporten en ik kan het ook zelfs met fibro. Alleen zal ik altijd wel heel voorzichtig moeten zijn en weten dat pijn erbij zal zijn. Ik hoop wel dat ik over een jaar terug wat sterkere spieren en een betere conditie mag hebben. De instructeur heeft ook uitleg over voeding gegeven, specifiek dan sportvoeding. Hierover ga ik met de hulp van mijn dochter een volgende keer een artikel schrijven.

Heb je een vraag laat het me weten via de blog of mail.
Tot binnenkort

Linda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s