Een dag uit mijn leven met fibromyalgie, Levensstijl, zelfzorg

Een dag uit mijn leven met fibromyalgie: dag 3

IMG_9730

Wat brengt een nieuwe dag uit mijn leven met fibromyalgie? De foto hierboven geeft een hint, sportkleding aan en een locker? Ok, dit is een beetje flauw, maar spannend voor mij šŸ™‚ . Een nieuwe uitdaging ‘Linda gaat fitnessen’. Mijn conditie is zo fel achteruit gegaan dat ik echt wel de beslissing heb genomen om er iets aan te veranderen. Als je weet dat ik voor 2006 toch wel sportief was en jaren de 5 en 10 km heb gelopen en gestart was om te trainen voor de halve marathon. Tot mijn crash en mijn lichaam er anders over dacht.

IMG_0184

Ik ben een aantal maanden thuis geweest, geen vrijwilligerswerk en een lange winter heeft ervoor gezorgd dat ik echt niets van beweging heb gehad. Mijn spieren had ik nog wel, want de pijn herinnerde er me wel aan, maar ik zag ze niet meer. Ik heb altijd aan sport gedaan, skiĆ«n,Ā  tennis intensief en jaren later lopen. Dan heb ik na mijn diagnose nog wel tijdens verschillende therapieĆ«n nog aan beweging gedaan. Het is dan alleen maar bergaf gegaan tot het tijd werd dat ik er iets aan wou aan doen.

Ik heb gekozen om te gaan fitnessen in onze gemeente, het is niet ver en er is een uitgebreid aanbod aan toestellen, verdeeld over 2 ruimtes. Bij de eerste kennismaking hebben ze een aantal zaken getest en dit wordt bijgehouden in je persoonlijke account. De resultaten waren zoals verwacht echt vreselijk. Ik heb er geen problemen mee om te zeggen dat mijn gewicht 66,200 kg veel te hoog is voor mijn lengte 1,60 m, het vetgehalte ligt ook veel te hoog. Maar waar ik mij vooral zorgen in maak is dat de fietstest die je VO2 meet veel te laag ligt, bij mij is de waarde 20. Wat betekent dit nu?Ā  Mijn hart krijgt veel te weinig zuurstof krijgt bij inspanningen, het is de grootste spier in ons lichaam, dus die heeft veel zuurstof nodig. Hier kan je alles ontdekken over de VO2 waarden!

Als je de tabel bekijkt op de site zit ik in de categorie van 19-22Ā  en met mijn waarden van 20 kom in de aanduiding poor terecht,Ā daar wil ik echt niet in blijven. Mijn conditie is dus slecht en daar ga ik nu echt aan werken. De eerste week mag je gratis proberen en dat heb ik dan ook gedaan en dan heb ik nagedacht over welk abonnement ik zou nemen. Ik heb dan maar ineens een jaarabonnement genomen, het is voordeliger als je op jaarbasis betaalt. Het fijne is dat mijn jongste dochter mee gaat. We kunnen elkaar stimuleren om te gaan.

Voor mij is het belangrijk dat ik vooral eerst cardiotraining ga doen, dit is vooral dan om terug conditie te krijgen. Als alles goed verloopt zou ik ook gewicht moeten verliezen en zo ook het vetgehalte verminderen. Ik heb het geluk dat mijn dochter afgestudeerd is als diĆ«tiste en zij me begeleid met mijn voeding. Ik ben nu 14 dagen bezig, ik doe dus verschillende toestellen om verschillende spieren te stimuleren, iedere keer 10 a 15″ zodat ik ongeveer aan een uur trainen zit. Met de pijn gaat het, wel de dag nadien meer pijn dan anders maar het is te doen. Wat ik wel ervaar is dat ik de dag nadien wel heel moe ben, zelfs uitgeput. Ik ga dit voorlopig afwachten en hopelijk zal deze extreme vermoeidheid beter worden. anders zal ik met de instructeur bekijken hoe ik verder zal trainen. Mijn lichaam is nu natuurlijk niet meer gewoon om zo te bewegen, want normaal krijg je meer energie als je beweegt. Ik hoop je verder alleen maar positief nieuws te kunnen brengen over het verloop van deze uitdaging.

IMG_9769

Als je vragen hebt hoe ik het praktisch aanpak, of een andere vraag mag je me gerust mailen.

Warme groet

Linda

 

Een gedachte over “Een dag uit mijn leven met fibromyalgie: dag 3”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s