Boeken, Levensstijl, zelfzorg

Coping, how to cope with fibromyalgia, hoe ga je om met fibromyalgie

IMG_0098

Coping, to cope with, in de Nederlandse taalkunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen iets’, bij deze definitie ga ik me houden, google is your friend 😅 71.300.00 resultaten als je er meer wil over lezen. Om het voor mijzelf eenvoudig te houden, zal ik nu verder in het Nederlands schrijven. Wanneer je diagnose van fibromyalgie krijgt dan zal je meestal horen: leer er mee te leven. Zo simpel is het, of toch niet? 

Om even op mijn titel terug te komen ‘hoe ga je om met fibromyalgie’.
Ik heb in al die jaren verschillende therapieën gevolgd en heb daar wel wat geleerd. Ik heb opzoekwerk gedaan online, in de bibliotheek (trouwens niet veel te vinden), boeken die ikzelf heb aangekocht en alles wat ik maar kon vinden om mij te helpen.

IMG_0096

Ik heb sinds mijn diagnose sinds 2006, letterlijk met vallen en opstaan geleerd om te leren omgaan met fibromyalgie. Rond die periode is  Claire vanden Abeele op mijn pad gekomen, of beter gezegd haar boek. Zij is kunstenares, auteur en therapeute.  Ik heb haar later dan ook kunnen ontmoeten op een expositie van haar werken en zo heb ik haar manier van schrijven en therapie beter leren kennen. Zij is iemand die zowel over rouw en verdriet, als over de kracht en de kwetsbaarheid van mensen schrijft.

Vallen en opstaan

Het boek ‘Vallen en opstaan’, was en is nog steeds het boek waar ik kracht, inzicht en vertrouwen heb uit gehaald. Voor mij was het een leidraad tijdens mijn zoektocht ‘hoe leer ik ermee leven’ ? Hoe vind ik een manier die voor mij werkt om met fibromyalgie te leren leven. Ik ben het boek echt gaan gebruiken als een werkboek, wanneer ik het even allemaal niet zo goed meer weet lees ik erin. Ik duid passages aan die voor mij belangrijk zijn. Sommige hoofdstukken zijn zo herkenbaar en kan ik echt iets mee doen. Achteraan het boek zijn er oefeningen om energie te verzamelen, laat dat nu net zijn wat jij en ik nodig hebben, niet?

Nu hoor ik je denken, is dit dan de oplossing om te leren omgaan met fibromyalgie? Neen natuurlijk niet, dat zou te mooi om waar te zijn. Het heeft voor mij gewerkt, in de zin van, dat ik mijn zoektocht ben gestopt, ik vond rust. Innerlijke rust en dat is hetgeen jij en ik nodig hebben. Als je leest dat een actieve coping stijl minder stress geeft en een betere geestelijke gezondheid, dan was dit boek de aanzet om nieuwe wegen voor mij te ontdekken. Dit was nodig, aangezien mijn vroegere manier van leven niet echt constructief was voor mijn geest en lichaam. Ik geloof erin dat iedereen een manier kan  vinden om opgewassen te zijn ‘met een leven met fibromyalgie’. Dit vraagt tijd en als jij ook een coping strategie hebt gevonden dat werkt voor jou, dan is je doel bereikt. Dan kan ook jij schrijven:

Coping, how to cope with fibromyalgia, hoe ga je om met fibromyalgie

Het doet er niet toe of men weet dat het water koud is, we moeten erdoorheen.
Teilhard De Chardin

Ik hoop een reactie te krijgen van je, hoe heb jij een manier gevonden om te ‘leren leven met fibromyalgie, of nog niet? Ook hiervan kan ik nog leren. Je kan hier een reactie achterlaten of als je liever mij mailt dit kan ook hanquetlinda@gmail.com

Warme groet
Linda

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s