Gedachten, vermoeidheid

Is er een verband tussen brain fog en fibromyalgie?

Vorige week ben ik naar een vorming geweest, het thema was: ‘waardigheidsmodel‘ maar dit dan bij mensen die palliatief zijn. Bij het ontvangen van een overzicht van de slides, dacht ik ‘vreemd, dit komt mij bekend voor, het is alsof ik dit thema vroeger ook al eens heb gezien’.

Ik ben een boek aan het lezen (het gaat over een man die zijn geheugen verliest) en ik zeg tegen mijn dochter: ‘ik heb het idee dat ik dit al eens gelezen heb’. ‘Natuurlijk mama dat dacht ik ook toen ik het zag liggen’, was haar antwoord. 

Ik heb een agenda waar ik alles in schrijf. In mijn keuken hangt ook nog eens een kalender waar alles op staat. Er wordt gebeld van de eenheid, waar ik vrijwilligerswerk doe, om te zeggen dat ik die middag niet moet komen. Ik bedank hen om mij te bellen. Ik dacht dat ik die dag de late had en het was dus weer eens verkeerd, ondanks dat ik alles opschrijf.

Dit zijn een aantal situaties die ik regelmatig meemaak. Ben ik beschaamd als dit voorvalt? Niet echt , ik hoop gewoon dat niemand het merkt, wat niet altijd is. Zo ben ik ertoe gekomen dit in een blog te zetten. Zoals jullie misschien al weten ga ik altijd eerst zelf op zoek naar informatie wat de oorzaak zou kunnen zijn. Vrij snel vond ik een verband met fibroymalgie en brain fog, of mist in je hersenen.

Mijn klachten zijn vooral:

 • korte termijn geheugen werkt niet goed
 • niet helder kunnen denken
 • vergeetachtig
 • concentratieproblemen
 • angst, onzekerheid
 • moeilijk om nieuwe dingen te leren
 • gebrek aan creativiteit
 • mentale vermoeidheid

De klachten die ik opnoem zijn terug te vinden bij brain fog. Vaak hebben mensen ook last met het vinden van woorden. Dit ervaar ik niet, maar als ik typ dan merk ik dat ik soms mijn woorden verkeerd schrijf, een beetje zoals bij dyslexie (dat is één van de redenen dat het schrijven van een blog soms wel lang kan duren).

Het is volgens mij ook eerder iets subjectief en het zal voor iedereen anders aanvoelen. Fysieke vermoeidheid zou een belangrijke trigger kunnen zijn. Voor mij is het belangrijk dat ik nu toch weet dat mijn cognitieve problemen echt zijn en dat ik mijn verstand (nog niet) aan het verliezen ben. De mensen die ik ken praten ook zo vaak over hun verstand dat niet goed meer werkt. Toch vind ik het belangrijk dat ik hierover schrijf zodat anderen hier misschien een herkenning in terugvinden.

Het zou kunnen dat de oorzaak ligt bij de schildklier en daardoor de hypofyse ook genoemd wordt. Wat ik toch wel opmerk is, dat ik in al die jaren dat ik naar  informatie zoek over fibromyalgie, een endocrinoloog in die richting zoekt bij de oorzaak van fibromyalgie. Informatie over dit onderwerp is op Nederlandstalige websites niet veel te vinden. Meeste informatie is in het Engels geschreven, wat toch vaak voorkomt als het gaat over fibromyalgie. Op de website van jacobteitelbaum, kan je meer informatie vinden over het verband tussen de werking van de schilklier-fibromyalgie en brain fog.

Wat ik graag zou weten is dat bij het lezen blog bij jullie een herkenning is van de symptomen? Je mag mij altijd mailen of een reactie sturen.

 

source (Maria Palmkron ,Carmel Scott)

9 gedachten over “Is er een verband tussen brain fog en fibromyalgie?”

 1. Herkenbaar! Ik heb best wel vaak last van FibroFog of wel Brainfog
  Uit het lijstje van jou symptomen heb ik deze allemaal
  – niet helder kunnen denken
  – vergeetachtig
  – concentratieproblemen
  – angst, onzekerheid
  – moeilijk om nieuwe dingen te leren
  – gebrek aan creativiteit
  – mentale vermoeidheid

  Vaak heb ik ook moeite om op woorden te komen , dat ik denk van wtf ik weet heus hoe dat heet of wat ik wil vertellen maar het komt er gewoon dan echt niet uit

  Like

  1. Niienn, bedankt voor je reactie. Ik denk de meesten mensen met deze problemen hier niet graag over praten. Dus nog een oproep aan allen die hier herkenning in vinden. Geef jullie reactie, zo leren we van elkaar en weten we dat we niet alleen zijn met onze cognitieve stoornissen. Groetjes Linda

   Like

 2. Ook dit is herkenbaar (behalve gebrek aan creativiteit, maar dat ligt eraan). Zo lastig is dit. Heb zelfs een tijdje gedacht dat het een neurologisch probleem was (en misschien is dit ook wel zo). Op schildklierproblemen ben ik ooit getest, daar was toen niets mee dus ik denk dat dit per mens verschillend ligt. Scheve stand van de nek- rugwervels misschien? Verkeerde ademhaling? Door zuurstofgebrek die mist krijgen? Wie het weet mag het zeggen.
  Het wordt erger in tijden van vermoeidheid, stress of slechte nachtrust/moeilijke start na ontwaken. Uit mijn woorden komen, daar heb ik ook vaak moeite mee, zelfs als ik ze opschrijf moet ik telkens verbeteren, heel vermoeiend en tijdrovend.
  Lijstjes heb ik ook gemaakt maar vergeet zelfs wel eens te kijken, dus heb ik de dingen maar in mijn mobiel gezet zodat ik eraan denk. De Engelstalige sites vind ik lastig om te lezen, dus wat dit betreft mogen er meer site hierover in het Nederlands komen.

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie. Ik merk dat bij al de mensen die ik ken en fibromyalgie hebben, toch min of meer deze cognitieve problemen voorkomen. De oorzaak is weer nog ver te zoeken , net zoals met al de andere klachten. Voor mij is het nu min of meer een geruststelling dat ik weet dat mijn verstand nog werkt. met beperkingen, daar leer ik nog steeds mee omgaan. Wat je schrijft over de Engelstalige sites is juist, veel goede informatie, maar zeer moeilijk voor ons om dit te lezen en te volgen. Ik heb het al eerder vermeld dat het aanbod van bruikbare informatie op de Nederlandstalige sites voor mij teleurstellend is. De reden dat ik gestart ben met schrijven om een poging te doen om mijn ervaringen te delen met anderen. Fijne dag nog Linda

   Like

   1. Het is inderdaad lastig als je studeert. Ik heb 9 jaar geleden mijn diploma gehaald ik,was toen al 40 voorbij, maar ik dacht dat mijn leeftijd de reden was van mijn cognitieve problemen waren. Nu weet ik dat het de Fibro was.Misschien een tip: probeer leerstof voldoende te herhalen het beste wordt het opgenomen als je hardop leest. Hoe meer zintuigen je gebruikt hoe beter het in je geheugen wordt opgeslagen. Het herhalen is van belang zodat de leerstof in je lange termijngeheugen terecht komt. Anders werkt je kortetermijngeheugen teveel en daar ben je achteraf niets mee. Een laatste tip als je een goede nachtrust hebt wordt de leerstof die je geleerd hebt als het ware verwerkt en opgeslagen terwijl je slaapt. Toch knap dat je niet opgeeft. Succes. Liefs Linda

    Like

 3. Ja, ik merk het ook. Op dit moment vooral veel last van op school. Elk schooljaar merk ik nog verder achteruit te zijn gegaan en je werkt er keihard voor en toch lukken die toetsen en lessen e.d. niet goed. Helaas heeft de examencommissie daar niet echt een boodschap aan, maar ik probeer er alsnog het beste van te maken! Daarnaast merk ik sowieso dat mensen het afdoen als ‘niet waar’. Dat het er niet bij hoort en dan zijn dat eigenlijk de mensen die geen fibro hebben (ik heb er nog niet over kunnen spreken met mensen die ook fm hebben). Als ik het bijvoorbeeld op school probeer uit te leggen, dan hebben ze toch zoiets van je bent niet dementerend en je bent nog jong, dus je hebt gewoon geen zin? Ik hoop gewoon dat in Nederland de houding naar fm toe gaat veranderen, ik merk dat het in andere landen al wel meer onderzocht en geaccepteerd is. En ik hoop dat er meer onderzoek gedaan wordt naar o.a. dit soort aspecten.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s