Levensstijl

Niet genezen, maar zo aangenaam mogelijk leven met fibromyalgie

Doorheen de jaren mag ik zeggen dat ik toch wel veel geleerd heb over leven met fibromyalgie.Weet ik alles en heb ik een oplossing voor al mijn klachten? Neen, dit zeker niet. Toch kan ik zeggen dat ik nu mijn eigen manager ben geworden in hoe ik probeer te leven met fibromyalgie. In personal heb ik  al geschreven hoe fibromyalgie in mijn leven is gekomen. Zelf manager zijn betekent eigenlijk dat je zelf verantwoordelijk bent voor je leven. Is dit niet een uitdaging om zelf te bepalen hoe je dag eruit ziet?

Sometimes

In al die jaren dat ik therapieën heb gevolgd zijn er toch aandachtspunten die mij zijn bijgebleven. Hoe ik ervan geleerd heb en hoe ik die ben gaan gebruiken in mijn leven. Het gaat er vooral over hoe je keuzes moet maken, wat wel en niet te gebruiken. Wat is er haalbaar voor jou? Want iedereen heeft een andere manier om te leven met een chronische aandoening. Ik ben nogal eigenwijs en wil alles eerst zelf uitproberen en kijken of het voor mij haalbaar is om een bepaalde therapie te volgen of niet.

Het advies van dokters probeer ik ook met een open mind te bekijken en weer op mijzelf gaan toepassen of dit voor mij haalbaar is of net niet. Ik zal jullie een voorbeeld geven: als je revalidatiearts voorstelt om te gaan zwemmen, maar je hebt echt een hekel aan water. Wat ga je dan doen: iets doen waar je een hekel aan hebt? Geloof me dit hou je nooit vol. Zoek uit wat je wel graag doet van beweging en bouw dit op zodat je toch dagelijks iets van beweging hebt. Misschien is dagelijks net iets te veel, maar je kan het ook enkele keren per week doen. Je moet luisteren naar je lichaam en dan kan je pas beslissen hoeveel je sport, waar en wanneer.

Ga op zoek naar zoveel mogelijk tips en ervaringen van hoe andere lotgenoten met hun klachten omgaan. Nu is het aan jou om zelf bruikbare methodes zelf te gaan uitproberen. Op deze manier ga je als het ware je eigen therapeut worden. Lijkt het je niet leuk dat je je eigen therapeut kan zijn? Wie kent je lichaam nu het best? Juist jijzelf. Hoe ver ga ik om een bepaalde therapie of eetgewoontes uit te testen? Ik denk dat ik echt op zoek ga naar alle informatie die nuttig voor mij kan zijn, wat heb ik te verliezen? Ik geloof erin dat als we op een holistische manier omgaan met onze klachten we goed bezig zijn. Geest en lichaam kan je echt niet apart gaan benaderen. Als je psychisch een minder moment hebt dan kan dit gevolgen hebben voor je lichaam.

Zal er een dag komen dat ik niets meer bijleer? Ik denk het niet. Wat ik wel iedereen kan aanraden is om een therapie te volgen met mensen die hetzelfde doorstaan. Voor mij ging er een wereld van herkenning en erkenning open, te horen dat er nog mensen zijn met mijn klachten. Wat een ervaring was dit op mijn weg in het leven.

Mijn blog is dan ook voor mij een therapie om mijn ervaringen te delen met jullie. Het vraagt veel inspanning, tijd en energie om te proberen één of twee blogs per week te schrijven. Zal ik dit volhouden? Haha, als ik alles geleerd heb, dan misschien wel. Ik ben realistisch en weet dat er nog veel informatie is die mij vooruit kan helpen. Het positieve is, dat er nu meer aandacht wordt besteed aan fibromyalgie en zo hoop ik dat er in de toekomst voor ons nog verbetering kan zijn. Kunnen we het ooit genezen? Wie weet. Nu blijf ik met mijn voeten op de aarde, in het verleden was dat wel anders.

Bron

Ik zou echt graag horen hoe jullie leven met fibromyalgie. Want hier gaat het juist om: leren van elkaar. Als je liever een prive-berichtje stuurt, dan kan je mij altijd mailen op het volgende e-mail: hanquetlinda@gmail.com!

Advertenties

5 gedachten over “Niet genezen, maar zo aangenaam mogelijk leven met fibromyalgie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s