Filmpjes, Levensstijl, vermoeidheid, Voeding

Minder suiker, meer energie

Een maand geleden had ik een blog gepost met de titel: are you a sweet tooth? Wel ik kan jullie zeggen dat het al een leerrijke periode is geweest. Om te beginnen had ik mijn ochtendritueel aangepast, geen koffie meer met de daarbij horende chocola en energiereep. Nu moest ik mijn probleem aanpakken: ik had het namelijk altijd moeilijk om in de ochtend te eten, snoepen daarentegen was geen probleem 😦 . Ik had bij mijn favoriete winkel Albert Hein een maaltijd shake gekocht, dit was simpel om voor te bereiden: twee schepjes en 250 ml magere melk. Ik moet eerlijk zijn , de eerste twee uur had ik echt wel voldoende energie om mijn ochtend te starten. Ik had dus niet meer zo’n schommeling van mijn bloedsuikerspiegel.

In dit artikel kan je meer informatie vinden hierover. Als ik thuis ben eet ik na die twee uur wat crackers, of yoghurt met fruit, muesli, noten of gedroogd fruit. Verder op de dag boterhammen, fruit en gewoon avondeten. Nu was de grootste uitdaging voor mij om na het avondeten niets meer te eten: dit betekende dus geen koekjes, chips of andere lekkernijen. Wat was dat zwaar voor mij, vooral in het begin en nu nog steeds. Ik hou toch vol, opgeven staat niet echt in mijn woordenboek. Ik heb in de afgelopen maand wel af en toe lekkernijen gegeten maar echt beperkt (1 keer per week), dit at ik dan eerder als ik op bezoek bij iemand was. Thuis at ik namelijk (bijna) niets. Soms eens “zondigen” mag uiteraard, anders wordt het een dieet, ik wil er een levensstijl van maken.

Wat zijn mijn ervaringen en bevindingen na deze maand waarin ik heb geprobeerd om suiker zoveel mogelijk te laten in mijn voeding? (En dit ook wil blijven verder doen in de toekomst)

 • het is echt een knop omdraaien in je hoofd en zeer aandachtig zijn op wat je eet en drinkt
 • ik had regelmatig het gevoel dat ik suiker nodig had want mijn “kick” van suiker te eten had ik niet meer
 • mijn ontbijt met de maaltijd shake ga ik stoppen, haha je kan het al wel raden: er zit toch nog teveel suiker in
 • verder ben ik mij bewust van de verborgen suikers, geloof me er zitten overal suikers in
 • ik kan niet zeggen dat ik een invloed heb gevoeld op de pijn, maar dit is in deze koude, natte periode moeilijk na te gaan
 • mijn verlangen naar suiker heb ik bijna niet meer, enkel nog naar zoute snacks, dat was een andere verslaving die ik dan ook maar ben gestopt
 • mijn dipjes die ik in de ochtend had zijn dus weg, ik heb deze maand echt veel geleerd: snelle suikers moet ik laten en zo blijft men energiepeil in evenwicht
 • wil dat nu zeggen dat ik niet meer vermoeid ben gedurende de dag? natuurlijk wel, dat is een symptoom dat nu eenmaal bij fibromyalgie hoort

Nog enkele weetjes over suiker die echt wel belangrijk zijn om ons algemeen beter te voelen:

 • lees etiketten
 • let op de verborgen namen van suiker: wist je dat er minstens 87 benamingen zijn voor wat ook suiker is
 • eet geen geraffineerde suikers meer: er zijn goede vervangers die minder, of zelfs niet schadelijk zijn voor ons lichaam. Kijk op mijn blog voor meer informatie hierover: are you een sweet tooth?
 • hoe minder suiker je eet hoe meer je drang naar suiker zal verdwijnen
 • probeer alle gesuikerde dranken zoveel mogelijk te laten, zo is vruchtensap concentraat een suikerBOM (denk maar aan de lekkere “natuurlijke” fruitsappen)
 • koop zoveel mogelijk verse producten, je weet dan wat je eet
 • wist je dat in 1 eetlepel ketchup, 1 theelepel suiker zit? Ketchup mag dan wel niet zo ongezond zijn in het algemeen, het bevat veel suiker
 • suiker tast de neurotransmitters: dopamine en serotine aan. Meer hierover op deze website

In mijn zoektocht naar informatie over suiker heb ik een fantastische blog ontdekt. Op deze blog blij zonder suiker kan je zoveel leren om toch koekjes en dessert te eten: “zonder suiker”.

Ik wil jullie graag nog dit filmpje meegeven, neem je tijd om het eens te zien. Het is in het Engels, maar er staat ondertiteling bij, echt de moeite waard!

Ik hoop dat ik jullie kan inspireren om misschien ook eens na te denken over jullie suikergebruik. Deze blog heb ik in de ochtend geschreven, ik heb er 2 uur aan gewerkt en weet je wat? “zonder suiker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s