Algemeen, Levensstijl, pijn, vermoeidheid, Voeding

Drink je mee?

Ik hou van koffie, thee, frisdranken en meestal in het weekend een porto als aperitief en natuurlijk een goed glaasje wijn (of twee) om de maaltijd compleet te maken. Toch ontbreekt er iets in mijn lijstje, namelijk: water. Meestal drink ik tijdens de week bruiswater maar verder vind ik het eerlijk gezegd niet zo lekker. “Water is gezond”! Och ja, je hoort het zo vaak en overal, zo vaak zelfs dat je er niet meer naar luistert.

Ik ben sinds een aantal weken van water leren houden. Misschien wel omdat ik het juist zo vaak kon lezen in de media, hoe belangrijk het wel is voor onze gezondheid. Maar zoals sommigen mij kennen, wil ik alles eerst zelf even bekijken waarom ik dan toch meer water zou gaan drinken.

Wat ik belangrijk vond zijn de volgende aandachtspunten:

 • Ons lichaam bestaat uit 60-70 % uit water, dus ons lichaam heeft water nodig
 • Water zorgt ervoor dat je afvalstoffen worden verwijderd
 • Het is niet omdat je geen dorst hebt, dat je lichaam geen water nodig heeft
 • Wanneer je te weinig water in je lichaam hebt geraak je gedehydrateerd en de gevolgen daarvan zijn:
 • Een eerste belangrijk signaal van gedehydrateerd zijn is: moeheid
 • Samen met het moe zijn is er ook nog eens hoofdpijn, die hoofdpijn kan vaak afkomstig zijn van een tekort aan water in je lichaam
 • Verminderde concentratie is ook een gevolg van tekort aan water
 • Mensen met fibromyalgie zijn vaak moe en sommigen hebben regelmatig hoofdpijn

Het laatste aandachtspuntje heeft mij doen nadenken. Ik hoor zo vaak “excuses” om geen water te moeten drinken: water is voor vissen, dan moet ik te veel plassen, het is maar saai om water te drinken.  Zo moeilijk kan het toch niet zijn om water te leren drinken. Het is zo simpel & goedkoop om een glaasje water te drinken.

Voor mij geen excuses meer en daarom heb ik gezocht naar handige tips en weetjes: hoe leer ik voldoende water drinken?

 • Bouw je water drinken rustig op, geef je lichaam tijd om zich hieraan aan te passen
 • Start iedere ochtend met het drinken van 2 glazen voor je ontbijt, want dit is het moment dat je lichaam het meeste gifstoffen bevat
 • Ik heb een brita-filter die ik gewoon bijvul aan de kraan, het is een model die aan geeft dat je filter moet vervangen worden. Deze filters kan je ook aankopen in Delhaize, eigen merk dus goedkoper, verder in alle grootwarenhuizen. Het voordeel is dat ik geen liters water meer moet kopen, dus uiteindelijk komt het qua prijs overeen. Nog een pluspunt is dat je die kan overal bij je kan zetten. Het lijkt misschien simpel, maar ik heb gemerkt dat mijn dochters en ikzelf nu veel sneller water inschenken. Het water is altijd fris omdat je regelmatig de kan bijvult.

Britafilter

(foto’s hierboven zijn niet door mezelf genomen, online gevonden )

 • Als je weg gaat, altijd een flesje water meenemen, want dit zijn vaak de momenten dat we weinig drinken gewoon omdat we het vergeten
 • Als je water drinken rustig opbouwt zal je lichaam zich hier aan aanpassen en moet je niet vaker naar toilet
 • Je urine is je barometer (buiten in de ochtend, vlak na het ontwaken) zou ze bijna kleurloos moeten zijn, dit is dan een bewijs dat je voldoende drinkt
 • Weet wel als je bepaalde voedingssupplementen neemt de kleur van van je urine anders kan zijn, dit kan je snel op het internet vinden
 • Ik had gelezen dat tijdens de eerste 3 weken je hoofdpijn en ‘het moe voelen’ erger kan worden. Dit heb ik echt ervaren, mijn hoofdpijn was soms zo hevig dat ik me ongerust begon te maken. Nu, 4 weken verder de laatste dagen geen hoofdpijn meer. Dat is toch super om dit zo te mogen ervaren. Mijn lichaam heeft als het ware een grote schoonmaak gehouden en dat is toch voor mij een belangrijk signaal dat ik veel te weinig water dronk
 • Een laatste tip: niet overdrijven want TE is nooit goed

water2 water4 Water5 water6
Ik drink na vier weken nu veel meer water en ik durf bijna te zeggen dat ik nu voldoende drink. Ik kan nu wel zeggen: het valt best mee en ik hou van water drinken!

3 gedachten over “Drink je mee?”

 1. Geldt dit ook voor mensen met Epilepsie en Reflux, dat ik al van mijn 10 jaar heb ?Momenteel zit in een dipje van moeheid en hoofdpijn ?

  Like

  1. Het is moeilijk daarop een antwoord te geven. Als,je te weinig drinkt hebben klachten van vermoeidheid en sommige hoofdpijn. Ik weet voor mijzelf dat het de reden is van mijn hoofdpijn. Als je voldoende drinkt dan is het misschien toch beter eens naar een dokter te gaan. Succes Linda

   Like

  2. Ik wou je nog even zeggen dat je goed voor jezelf eens bekijkt hoeveel water je drinkt per dag. Ik ben nu 6 tal weken ver met mijn waterboost. Ik heb nu al 3 weken geen hoofdpijn meer. Ik ben ervan overtuigd dat water drinken hier een rol heeft in gespeeld. Wanneer je weinig energie hebt kan je ook eens bekijken of je veel suiker eet verborgen of gewoon verbruik. Mijn blog hierover kan je bij voeding vinden. Ik wens je beterschap.
   Liefs Linda

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s