Levensstijl, vermoeidheid, Voeding

Are you a sweet tooth?

“Wakker worden en ik ben nog zo moe, pffff, ik heb geen energie en toch moet ik wakker blijven. Mijn lichaam verlangt naar zoet, maar eerst een tasje koffie. Koffie is nog een verslaving van mij. Hierna verlangt mijn lichaam nog naar zoet. Liefst wat chocola en ik maak mijzelf wijs dat zwarte chocola: 70% cacao gezond is. Dan nog een multi-granenreep, dit is ‘ook gezond’, al snel voel ik me veel beter. Ik heb energie, joepie, nu kan ik beginnen aan mijn dag. Een beetje later voel ik me toch terug moe en nu ga ik rusten. Dan komt de frustratie, hoe komt het toch dat mijn energie zo snel weg is?”

Is dit voor jullie herkenbaar? Oja juist ik heb fibromyalgie, dat is normaal. Neen toch niet, want op de dagen dat ik gewoon gezond ontbijt en er tijd voor neem, dan verloopt mijn ochtend best wat anders. Toch heb ik het al zo vaak gelezen: suiker geeft je even energie en dan gaat je lichaam op zoek naar energie. In mijn blog over vitaminesupplementen heb ik het al gehad over gezonde voeding. Tijd voor verandering: mijn doel is om suikers in het algemeen zoveel mogelijk te bannen uit mijn voeding!

Bewust worden van het ‘witte gif’ dat toch zoveel nadelen heeft. Ik ben er onbewust verslaafd aan. Mijn suikerverbruik zit vooral in de zogenaamde verborgen suikers, diegene waar we niet bij stilstaan maar de suiker die bijna overal aanwezig zijn. Ik dacht goed bezig te zijn. Suiker berooft je je lichaam letterlijk van energie en belangrijke voedingsstoffen.

We moeten eerlijk zijn voor onszelf. We hebben allemaal wel een tekort aan energie, ons lichaam is zo vaak uitgeput. Zou het dan niet fijn zijn dat we door stil te staan bij ons suikerverbruik niet meer zo snel meer worden beroofd van onze beperkte energie? Ik denk dat ik zelf verantwoordelijk ben voor wat ik eet en hoe ik eet. Suiker uit mijn voeding laten is een eerste stap, maar dit zal discipline vragen dat besef ik heel erg goed. Wil dit dan zeggen dat ik nooit meer een lekker taartje zal eten? Nee, dit niet. Nu ik er me bewust van ben wat het doet met mijn lichaam zal ik er aan werken om dit toch te beperken.

Zijn er alternatieven voor de gekende (slechte) suikers? Absoluut. Al wordt hier wel nog heel veel onderzoek naar gedaan. Zo is er de, nu wel, algemeen gekende natuurlijke stevia. Stevia wordt al eeuwen lang gebruikt door o.a. Japanners, Zuid-Amerikanen én meer volkeren over de hele wereld. Stevia is afkomstig van een plant en zou zelfs een positieve invloed hebben op mensen met diabetes. De bijwerkingen van jarenlang gebruik zijn nog niet bewezen, maar volgens verschillende wetenschappers is het bewijs dat Japanners dit al jaren gebruiken zonder echte “bijwerkingen” voldoende bewijs dat stevia een goede vervanging is voor de gewone suiker.

Wilt dit zeggen dat je nu 3 natuurlijke gesuikerde cakéjes op een dag moet eten omdat dit “natuurlijk gesuikerd” is? Natuurlijk niet. Alles met mate. Maar als je bijvoorbeeld zin hebt in een frisdrank, dan kan de nieuwe Coca Cola Life (mét stevia extract) een “goede” vervanging zijn.

Voor meer informatie over stevia en hoe (on)gezond het al dan niet is, kan je een kijkje nemen op het artikel van het Medische Dossier.

Ik zal dit een periode opvolgen en zien wat een impact het heeft op mijn spieren en mijn energiepeil. Binnen een maand zal ik een nieuwe blog posten over hetzelfde thema en hopelijk kan ik dan positieve verschillen naar voren leggen.

Er is zoveel te lezen over suiker en de voor- & nadelen ervan. Ik heb een site gevonden die kort, maar bondig uitlegt waarom suiker ziek maakt.

Ik ben benieuwd naar jullie idee als het gaat over het gebruik van suiker?

2 gedachten over “Are you a sweet tooth?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s