Levensstijl, vermoeidheid, Voeding

Vitaminesupplementen, wel of niet?

Mijn blog van vandaag gaat over de vitaminesupplementen die ik dagelijks neem. Toch wil ik het er eerst even over hebben of je überhaupt supplementen moet innemen of niet.

Er wordt verondersteld dat als je gezonde voeding eet volgens de actieve voedingsdriehoek, je geen supplementen nodig hebt.

Mijn ervaring is dat ik tracht om mij hieraan te houden en variatie in mijn voeding wil brengen. Maar ik weet dat er dagen zijn dat ik geen rekening hou met de voedingsdriehoek. Denk maar aan een etentje of een namiddag met een verwenkoffie, dan zou je kunnen denken dat dit niet hoort tot een gezonde levensstijl. Belangrijk is om de dagelijkse aanbevelingen te volgen. In principe mag het wel eens om jezelf iets te gunnen, maar wel met mate. Alles met mate. Geniet van de momenten dat je gezond eet en wees er trots op.

Nu ga ik even terug naar de vitaminen. Een aantal jaren geleden wou ik wel eens weten welke vitaminen en mineralen voldoende aanwezig waren in mijn lichaam. Dat was een periode waarin mijn vermoeidheid extreem was en ik me nog slechter voelde dan anders. Vervolgens liet ik mijn bloed testen volgens mijn eetpatroon. De waarden van vit. D, vit. B12 en magnesium waren veel te laag. Het was dus geen verrassing dat al mijn energie weg was en dus niet enkel door de fibromyalgie.

Ik was het gewoon om mij als een slak te verplaatsen, maar door te lage waarden voor vitaminen daalde mijn energie naar het nulpunt. De dokter gaf mij vit. B12 inspuitingen en een vit. D-cure. De inspuitingen via het bloed werden razendsnel opgenomen, toch merkte ik pas resultaat na een paar weken. Dit kwam natuurlijk door het feit dat het zo laag aanwezig was in mijn lichaam en dat het lang duurde vooraleer de voorraden terug aangevuld waren. De nieuwe bloedtest gaf terug goede waarden aan. Je moet weten dat deze toediening een boost was van vitaminen. Nu is het niet meer nodig ik gebruik de supplementen als dagelijkse aanvulling.

Vitaminen zorgen ervoor dat het lichaam op verschillende vlakken optimaal kan functioneren, dit samen met de inname van voedingsstoffen en mineralen. Een voorbeeld: vit D bevordert de opname van calcium, dit hangt dan weer samen met de groei van sterke botten maar het zorgt ook voor de goede werking van de spieren. Je kan op verschillende websites lezen hoe belangrijk deze supplementen zijn voor een goede energiebevoorrading. Het is zelfs zo dat een langdurig tekort voor chronische vermoeidheid kan zorgen en laat dat nu iets zijn dat wij er niet bij kunnen hebben. Ik heb enkele websites uitgezocht voor jullie. Deze websites zijn wetenschappelijk ondersteund en bevatten weinig tot geen reclame.

  1. Ginseng
  2. Vit D
  3. Vit B
  4. Magnesium

Wat ik nog belangrijk vind om te vermelden. Ik laat mijn bloed 2 per jaar testen en vraag dit te doen op alle vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor mijn energiepeil. Iedere persoon is anders en het kan best zijn dat je waarden prima zijn en dan heb je geen supplementen nodig.

Wat zijn jou ervaringen met supplementen, ben je voor of tegen het gebruik?

Een gedachte over “Vitaminesupplementen, wel of niet?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s