Boeken, Gedachten, Levensstijl, Nu Moment

Leven in het “Nu moment”, hoe ga ik daarmee om?

Op mijn blog heb ik af en toe als eens een post geschreven over “het nu moment“.
Nu is het ‘moment’ dat ik daar iets meer over wil schrijven.

Door geconfronteerd te worden met de diagnose van fibromyalgie voelde ik plots geen grond meer onder mijn voeten. Alles waar ik zo hard voor leefde moest ik één voor één loslaten. Waaronder mijn werk dat ik zo graag deed. Mijn beweging: trainen voor de halve marathon en actief zijn op alle vlakken. Plots was alles te veel, maar vooral de negatieve gevoelens die meester werden van mijn gedachten. Mijn toekomst zag er plotseling zo somber uit.

Tijdens die periode had ik van iemand de pocketversie ‘De kracht van het nu moment in de praktijk’ gekregen. Vanaf de eerste pagina’s had de schrijver mijn aandacht. Nadat ik dit gelezen had, begon mijn denkwijze in mijn  leven te veranderen. Mijn zoektocht naar meer te willen weten over deze levenswijze was gestart. Voor mij was het duidelijk: dit zou mijn manier van denken kunnen veranderen. Ik was er mij wel van bewust dat ik nog een lange weg te gaan had, maar ik had terug hoop!

In deze blog wil ik jullie meegeven wat ik er zelf mee doe en mijn samenvatting van alles wat ik erover gelezen heb. Leven met een chronische aandoening is zwaar, maar onze gedachten bepalen voor een groot deel hoe we ermee omgaan.

Enkele waarheden:

Leven in het ‘nu moment’ is het enige moment dat werkelijk bestaat. Niet gisteren, niet morgen maar nu. Het nu moment is er altijd geweest en het enige dat er waarschijnlijk altijd zal zijn.

Nu hoor ik misschien jullie denken: ja maar pijn of vermoeidheid is op geen enkel moment fijn. Juist, hier ben ik het helemaal mee eens. Maar laat ons nu even eerlijk zijn: het verleden kunnen we niet veranderen, de toekomst kennen we niet, dus… enkel in het nu kunnen we veranderingen aanbrengen. Onze gedachten zijn het enige dat ons ervan weerhouden om in het nu te leven. Vaak hebben we negatieve gedachten : onze pijn, vermoeidheid, ons hele lichaam dat op alle manieren ons leven wil dwarsbomen. Zou het niet fijn zijn als je deze gedachten kan sturen, meer nog zelfs bijsturen naar een positieve ‘mindset’? Je moet weten dat jij niet je gedachten bent, ze zijn gewoon een groot deel van je bestaan in je denkwereld. Jij alleen kan je negatieve gedachten een halt toe roepen. Het vraagt zoveel van je energie als je aan het piekeren bent over je toekomst, hoe je in het verleden dingen anders had kunnen doen. Ik heb nu ruimte gecreëerd  om mijn energie op een positieve manier te gebruiken.

Enkele tips die je kunnen helpen:

  • kies je tijd, ruimte en omgeving om hierover eens na te denken
  • focus je aandacht op het ‘hier en nu’, op hetgeen er rondom jou gebeurt
  • let ook goed op je ademhaling, voel hoe je ademt en ga iedere keer terug naar je ademhaling als je wordt afgeleid
  • zeg ‘stop’ tegen je gedachten’, die je negatieve gevoelens geven
  • laat je gevoelens, emoties toe als ze je aan aangenaam gevoel geven
  • oordeel niet over je gedachten, ook al heb je pijn. Aanvaard op dat ‘nu’moment je pijn
  • je hoeft niet alles te aanvaarden wat je over dit onderwerp leest, ga op onderzoek.
  • ervaar voor jezelf wat het met je doet
  • verwacht niet : dat plotseling alles beter gaat
  • geduld en oefening zal je een open geest geven die je kan helpen in moeilijke dagen

De volgende boeken hebben mij enorm geholpen om deze materie beter te begrijpen. Eckhart Tolle, de schrijver van deze boeken.

numomentboeken2

nu moment 1

“Make the present moment into your friend, not your enemy”

Wat zijn jouw ideeën & gedachten over het nu moment? Hoe probeer jij positief te leven?

 

Advertenties

3 gedachten over “Leven in het “Nu moment”, hoe ga ik daarmee om?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s